News

”Ser inte anledningen till att vi ska hålla på”

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Pliskova.

Foto: Andy Brownbill / TT NYHETSBYRÅN

Pliskova.

Röster har höjts inom tennisvärlden för att slå ihop ATP- och WTA-touren.

Något som har satt lika prispengar för kvinnor och män på tapeten.

– Jag tror inte att det blir så och jag är inte den som kräver det, men jag gillar inte de män som klagar på att vi skulle kunna få lika mycket pengar, säger världstrean Karolina Pliskova, 28.

Tjeckiskan är positiv till idén om att föra samman herrarnas ATP-tour och damernas WTA-tour till en organisation.

När det kommer till prispengar är det jämställt mellan kvinnor och män i de fyra grand slam-turneringarna. Men på de två tourerna är det skillnad och en eventuell sammanslagning av tourerna skulle kunna minska glappet.

”Behöver inte ha lika mycket”

Att ge kvinnor och män lika mycket i prispengar är dock inte något som Karolina Pliskova kräver. Däremot har hon inte mycket till övers för män som klagar på det.

Några exempel på herrspelare som varit öppet kritiska mot jämställda löner är tidigare världsåttan Janko Tipsarevic (Serbien) och Sergiy Stakhovsky (Ukraina). Tipsarevic har tidigare sagt att ”lika löner vore direkt löjligt.”

– Jag tycker det är supersvagt av dem att klaga på att vi skulle kunna få lika mycket pengar, säger hon till PA News Agency enligt The Guardian.

Foto: Ben Curtis / TT NYHETSBYRÅN

Tipsarevic.

– Jag ser inte anledningen till att vi ska hålla på att jämföra oss. Jag behöver inte ha lika mycket i prispengar som män. Men att ha samma chans att få spela på centrecourten eller ha samma tv-chanser skulle kunna vara möjligt med dessa ändringar, säger hon.

Måste gynna båda tourerna

Tennisikoner som Roger Federer, Rafael Nadal och Billie Jean King är några av namnen som är för en sammanslagning. Pliskova likaså, men hon tror att det kommer att ta några år.

– För damernas tour är det bara positivt. Jag vet inte exakt vad de diskuterar men finns det en chans att det blir av så säger jag ja, säger hon och menar att det måste gynna båda tourerna:

– Det måste fungera för ATP också så att båda kan ta ett kliv framåt.

Publicerad:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.