News

FAO: Afrikában volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az elmúlt tíz évben

Az afrikai kontinensen volt a legnagyobb mrtk az erdirts az elmlt vtizedben, vente tlagosan majdnem ngymilli hektr erdt vesztett ily mdon a kontinens – hvta fel a figyelmet kedden az ENSZ lelmezsgyi s Mezgazdasgi Szervezete (FAO).

“Afrikban volt a legnagyobb az ves nett erdvesztesg 2010-2020 kztt, 3,9 milli hektrral. Afrikt Latin-Amerika kvette 2,6 milli hektrnyi erdvesztesggel” – kzlte a nemzetkzi szervezet.

A FAO adatai szerint vilgszerte 420 milli hektr erdt irtottak ki vagy alaktottak t msfajta fldhasznlatra, pldul mezgazdasgra 1990 ta.

Kirtott erd helyszne az Amazonas eserdejben Porto Velho vros kzelben szeptemberben.Forrs: https://www.bbc.com/news/world-latin-america-51425408

Ennek ellenre az erdirts mrtke cskkent, mg 1990-2000 kztt vi tlag 16 milli hektr erdt puszttottak ki, 2015 s 2020 kztt vi 10 milli hektrnyit – mutatta ki a rmai szkhely szervezet az erdgazdlkodsrl tvente kiadott Global Forest Resources Assessment jelentsben. A FAO adatai szerint a Fldet 4,06 millird hektr erd bortja, ez a szzazfldi terletek majdnem egyharmada. A vilg erdterleteinek 25 szzalka Eurpban van – Oroszorszggal egytt vve -, Dl-Amerikban 21 szzalka szak- s Kzp-Amerikban 19 szzalka tallhat.

A brazliai Amazonas llam szkhelye, Manaus. Itt egykor eserd volt.Forrs: Ksztette: pontanegra – A feltlt sajt munkja, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1856755

Anssi Pekkarinen, a FAO szakrtje hangslyozta, hogy az erdirts lelltst clz erfesztsek fokozsra van szksg, hogy jobban ki lehessen hasznlni az erdk adta lehetsgeket a fenntarthat lelmiszertermels, az lelmiszerbiztonsg s a biodiverzits megrzse rdekben, valamint a szegnysg s a klmavltozs elleni harcban.

(Forrs: MTI)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.