News

Jarmo Kekäläisen rohkea päätös varata tuntematon venäläinen hämmensi Kanadassa – kiekkolegenda Igor Larionov kommentoi NHL-piirejä puhuttanutta valintaa

Yksi kaikkien aikojen jääkiekkoilijoista Igor Larionov kommentoi Yle Urheilulle Jarmo Kekäläisen ja Columbuksen siirtoa NHL:n varaustilaisuudessa.

Jääkiekkolegenda Igor Larionov toimii nykyään Venäjän alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana.

Kolminkertainen Stanley Cupin voittaja Igor Larionov toimii nykyään Venäjän alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana. Peter Kovalev/Getty Images

NHL-seura Columbus Blue Jackets ja GM Jarmo Kekäläinen herättivät alkuviikosta ihmetystä liigan varaustilaisuudessa, kun Columbus kiinnitti ensimmäisellä kierroksella venäläishyökkääjä Jegor Tshinahovin, 19.

Columbuksen valinta tuli monille lajiasiantuntijoille täydellisenä yllätyksenä.

– Kuka helvetti on Jegor Tshinahov? arvostettu kanadalainen jääkiekkojulkaisu The Hockey News (siirryt toiseen palveluun) otsikoi Columbuksen varausta koskevan juttunsa.

Lue myös: Jarmo Kekäläinen kohautti taas valinnallaan NHL:n varaustilaisuudessa – kanadalaistoimittajat hämmästyivät: “En tiedä, kuka hän on”

Kekäläisen peliliike ei tullut yllätyksenä vain Pohjois-Amerikan kiekkoguruille. Ykköskierroksen varaus Tshinahov kertoi Sports.ru-sivuston (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa olleensa varaustilaisuuden aikaan kotonaan sikeässä unessa.

– Seurasin tilaisuutta viime vuonna. Silloin minua ei valittu. Päätin jättää tämän tällä kertaa väliin ja menin nukkumaan. Viideltä aamulla minulle soitettiin ja kerrottiin, mitä oli tapahtunut, KHL-seura Avangard Omskissa pelaava Tshinahov sanoi.

Lounais-Siperiassa Omskissa syntynyt ja kasvanut Tshinahov on pelannut Venäjän juniorimaajoukkueissa vuodesta 2017. Käynnissä oleva uran ensimmäinen KHL-kausi on ollut 19-vuotiaalle hyökkääjälle tehokas: Tshinahov on tehnyt toistaiseksi pelaamassaan 12 ottelussa seitsemän (5+2) tehopistettä.

Yksi kaikkien aikojen jääkiekkoilijoista, kaksinkertainen olympia- ja kolminkertainen Stanley Cupin voittaja Igor Larionov pitää Tshinahovin alkukauden esityksiä Omskissa suurimpana syynä Columbuksen ratkaisuun. NHL:n kykyjenetsijöillä on ollut aikaa suunnata katseita itään, kun kiekkosarjat ovat olleet koronaviruksen vuoksi tauolla suuressa osassa maailmaa.

– Tshinahov on erottunut edukseen jokaisessa Avangardin ottelussa, joko tekemällä maaleja tai auttamalla joukkuetta muuten. Tällä hetkellä hän tekee tulosta, joten siinä mielessä hän voi olla Columbukselle hyvä satsaus tulevaisuuteen, Venäjän alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajaksi alkuvuodesta nimitetty Larionov, 59, sanoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Jarmo Kekäläinen

Columbuksen suomalaispomo Jarmo Kekäläinen herätti Pohjois-Amerikassa hämmästystä… AOP

Jegor Tshinahov pelaa ensimmäistä kauttaan KHL:ssä.

…varaamalla ensimmäisellä kierroksella 19-vuotiaan venäläishyökkääjän Jegor Tshinahovin (vas.)Anton Novoderezhkin/AOP

Avangard Omskin kasvatti nousi Venäjällä puheeksi jo viime kaudella viimeisteltyään maan junioriliigassa 27 maalia. Pelinlukutaidostaan ja terävästä laukauksestaan tunnettu Tshinahov on myös mukana Venäjän U20-maajoukkueen leiriryhmässä, josta Larionov valitsee lopullisen kokoonpanon vuodenvaihteeksi kaavailtuihin Edmontonin MM-kisoihin.

– Olen toistaiseksi nähnyt Tshinahovin pelaavan 5–6 Avangardin ottelussa. Hän on ollut niissä oikeassa paikassa oikeaan aikaan. En ole kuitenkaan vielä perillä, missä määrin hän ratkaisee otteluja pelillään. Haluan tutustua häneen paremmin marraskuun leirityksessä, Larionov kertoo.

Kiekkolegenda sanoo olevansa ilahtunut Tshinahovin ottamista kehitysaskelista. Laitahyökkääjä on noussut nopeasti tuntemattomuudesta Avangardin vastuupelaajien joukkoon. Larionov antaa Omskin kanadalaisluotsille Bob Hartleylle ja tämän apujoukoille erityisen kiitoksen Tshinahovin saamasta vastuusta.

– Tshinahov on nyt oikeassa paikassa. Hän saa peliaikaa, ylivoimaminuutteja ja tekee tärkeitä maaleja. Toivottavasti tämä jatkuu tällaisena, Larionov sanoo.

Urallaan yli 900 NHL-ottelua pelannut “Professori” muistuttaa, että NHL-varaus on vasta pieni askel eteenpäin.

– Varaus ei takaa vielä mitään. Nuoren pelaajan on tiedostettava, että edessä on pitkä matka, johon mahtuu paljon ylä- ja alamäkiä. Joskus voi käydä niin, että pelaajalle tulee NHL-varauksen jälkeen tyytyväisyydentunne ja hän lakkaa tekemästä töitä. Kaikki riippuu Tshinahovin tulevasta kehityksestä ja työmoraalista.

Columbuksen luotto venäläislupaukseen on joka tapauksessa kova. Kekäläinen kertoi seuran verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) Blue Jacketsin kykyjenetsijöiden tarkkailleen Tshinahovia vuoden.

– Pitää muistaa, että hyvät maalintekijät ovat harvassa. Columbuksen ja Kekäläisen ratkaisu voi hyvinkin olla oikea, Larionov sanoo.

Lue myös:

NHL-varaustilaisuuden avauskierroksen suomalaissaalis jäi laihaksi – Jarmo Kekäläisen “rohkea veto” yllätti Ylen asiantuntijan

Columbuksen GM Kekäläinen hieroi kauppoja – puolustaja Markus Nutivaara lähetettiin Floridaan

Kommentti: Viritteleekö Jarmo Kekäläinen viikonlopulle isoa siirtopaukkua?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.