News

Biden har medvind inför dramatisk torsdag

Två vågmästarstater, Michigan och Wisconsin, tillskrevs den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden under onsdagen. Det var två hårda slag mot president Donald Trump, som vann båda staterna i presidentvalet 2016, om än knappt.

I ett framträdande på onsdagen var Biden noggrann med att inte utropa sig som segrare i valet, även om han kom så nära man kan komma ett segertal.

– Efter en lång natts räknande är det tydligt att vi kommer att vinna tillräckligt många delstater för att nå de 270 elektorsröster som vi behöver.

Segrarna innebär att Biden har samlat ihop 253 elektorsröster och mycket fokus ligger nu på Nevada och Arizona, som väntas bli klara med rösträkningen under torsdagen. I båda delstaterna har Joe Biden en knapp ledning. Vinster där är allt han behöver för att nå 270 elektorsröster och därmed säkra presidentposten.

Även i Georgia kan rösträkningen bli klar på torsdagen. Trump leder där, dock med liten marginal.

Cirka 85 procent av rösterna är räknade i Arizona enligt nyhetsbyrån AP som, liksom Fox News, redan gett segern där till Biden. Detta utifrån analysen att Trump inte skulle kunna ta igen den dåvarande bufferten på 130.000 röster som Biden skaffat sig. Vid 04-tiden på torsdagen, svensk tid, hade den ledningen krympt till 79.000 röster.

Att det är just Arizona som kan bli avgörande är särskilt intressant, menar experter, eftersom det traditionellt inte varit en vågmästarstat – ett tecken på att Bidens kampanjande i delstaten har fungerat.

Trumps upprepade attacker på den avlidna republikanske senatorn John McCain och hans änka Cindy McCain, kan ha varit en annan viktig anledning till varför delstaten har svängt, bedömer CNN:s analytiker, ett av flera fall där Trump lagt krokben på sig själv i kampen om presidentposten.

Trumpkampanjen ägnade en stor del av onsdagen åt att försöka stoppa rösträkningen – i flera delstater lämnades stämningsansökningar in till domstol, i vissa fall för att Republikanerna ansett att man inte haft nog insyn över rösträkningen, i andra på grund av oegentligheter man påstår sig ha sett.

Trump leder i Pennsylvania och Georgia. Oroande för presidenten är att många av de oräknade rösterna är poströster, som hittills har gynnat demokraten Joe Biden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.