News

Trumpia tukeneet uutissivustot alkoivat tehdä pesäeroa vaalivilppiväitteille – Säikäyttikö herjauskanne Newsmaxin ja Foxin?

Konservatiiviset uutissivustot Newsmax ja OAN ovat jatkaneet uutisointia vaalien väitetystä vilpillisyydestä.

Fox Newsin toimitilat New Yorkissa.

Fox Newsin rakennus New Yorkissa.Alba Vigaray / EPA

Yhdysvaltalainen uutissivusto Newsmax on julkaissut tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jossa se täsmentää uutisointiaan Yhdysvaltain presidentinvaaleista. Uutisointi väitetystä vaalivilpistä on hallinnut Newsmaxia jo kuukausien ajan.

Tiedotteessa Newsmax tarkentaa tietoja Dominion- ja Smartmatic -yhtiöiden tietokoneohjelmista, jotka olivat käytössä vaalien ääntenlaskennassa. Yhdysvalloissa liikkuvien salaliittoteorioiden mukaan ohjelmien avulla vaalitulosta vääristeltiin niin, että Joe Biden voitti vaalit. Myös väistyvä presidentti Donald Trump on jatkuvasti esittänyt tämänkaltaisia väitteitä.

Newsmax toteaa, että sen uutisissa on haastateltu lukuisia eri aloja edustaneita vieraita, jotka ovat kertoneet näkemyksiään ja mielipiteitään kyseisistä tietokoneohjelmista. Newsmax painottaa, ettei yhtiö itse ole koskaan väittänyt, että sillä tai kenelläkään muullakaan olisi todisteita siitä, että tietokoneohjelmia olisi käytetty vaalivilppiin.

Yhtiö toistaa Smartmaticin ja Dominionin ilmoitukset, ettei niillä ole taloudellisia kytköksiä demokraattivaikuttajiin, kuten Nancy Pelosiin ja Clintonien perheeseen, kuten ei myöskään sijoittaja George Sorosiin, Venezuelan hallitukseen tai Venezuelan edesmenneeseen presidenttiin Hugo Chaveziin.

Kaikkia näitä kytköksiä on esitelty salaliittoteorioissa.

Myös presidentti Trumpia aiemmin vahvasti tukenut Fox-uutiskanava on julkaissut vastaavanlaisen tarkennuksen (siirryt toiseen palveluun).

Kunnianloukkaussyytteitä tulossa?

Newsmaxin ja Foxin perääntymistä voi selittää uhka kunnianloukkaussyytteistä ja niistä johtuvista suurista vahingonkorvauksista.

Sekä Smartmatic että Dominion ovat ottaneet palvelukseensa tunnettuja asianajajia, jotka ovat erikoistuneet kunnianloukkausjuttuihin. Molemmat yhtiöt ovat myös painokkaasti torjuneet syytökset vaalivilpistä. Ne ovat myös kertoneet työntekijöidensä joutuneen Yhdysvaltain äärioikeiston painostuksen kohteeksi.

Trumpin kannattajien silmätikuksi on joutunut Dominionin turvallisuusjohtaja Eric Coomer, joka on jo nostanut kunnianloukkaussyytteitä. Hän sanoo haluavansa “elämänsä takaisin”, koska on joutunut perättömien vaalivilppihuhujen takia häirinnän ja jopa tappouhkausten kohteeksi.

Hän on lähettänyt syytteet muun muassa Trumpin kampanjaorganisaatiolle, Trumpin juristeille Rudy Giulianille ja Sidney Powellille, äärioikeistolaiselle nettisivusto Gateway Bunditille, konservatiiviselle uutissivustolle One America News Networkille (OAN) sekä Newsmaxille.

Dominionin lakimiehet ovat lähettänyt kirjeen Trumpin äänekkäänä tukijana tunnetulle Sidney Powellille. Kirjeessä vaaditaan, että hän peruu lukuisia “villejä ja tolkuttomia” väitteitään yhtiöstä.

– Vaikka teillä on oikeus omiin mielipiteisiinne neiti Powell, teillä ei ole oikeutta omiin faktoihin, kirjeessä todetaan.

Powellia käsketään olemaan hävittämättä mitään dokumentteja, sähköposteja, tekstiviestejä tai materiaalia, jotka liittyvät Dominion-yhtiöön. Tämä vaatimus yleensä edeltää oikeuskäsittelyä.

Konservatiivinen OAN-yhtiö ei ole toistaiseksi reagoinut syytöksiin.

Presidentti Trump on kannustanut kannattajiaan katsomaan erityisesti Newsmaxin ja OAN:n uutisia aiemman suosikin Fox Newsin sijaan. Trump on suuttunut Foxille muun muassa siksi, että yhtiö julisti Joe Bidenin Arizonan osavaltion voittajaksi jo ääntenlaskennan aikaisessa vaiheessa. Fox on myös tunnustanut Bidenin koko vaalien voittajaksi.

Tiukan linjan republikaani syyttää Bidenia vaalipetoksesta – “Olen satavarma siitä, että Trump jatkaa presidenttinä”

Kadonneita ääniä, “kuolleita sieluja” äänestämässä? Trumpin oikeussalikampanja on kohta ohi, mutta somessa väitteet elävät vielä pitkään

Lähteet: AP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.