News

Martin Gelin: Donald Trump hade inte blivit president utan Rush Limbaugh

I diskussionerna om Donald Trump och den amerikanska högerns radikalisering nämns alltid tv-kanalen Fox News och de alternativa högermedier som vuxit fram på internet.

Men gammal hederlig radio har varit en minst lika viktig faktor.

Det var på konservativa radioprogram som mycket av den nya högerpopulismens retorik tog form.

Där har ingen varit viktigare än Rush Limbaugh, vars radioprogram ofta nådde mer än 20 miljoner amerikaner. Han avled på onsdagen i sviterna av lungcancer.

I fyra decennier gav Rush Limbaugh röst åt den amerikanska högerns ilska. Han banade väg för Donald Trump.

Republikanernas väljare finns koncentrerade på landsbygd och i villaförorter. Det är ett parti för amerikaner som tillbringar flera timmar om dagen i bilen. För miljontals republikaner var det konservativa radioröster som Limbaugh som höll dem sällskap i bilarna. Där har radion länge varit viktigare än tv och internet.

Limbaugh populariserade en särskild stil av känslosam, kontroversiell politisk radio, där komedi och provokationer blandades med mörka konspirationsteorier, dagspolitiska analyser och intervjuer med folkvalda. Han var verksam i en populistisk tradition med anor tillbaka till åtminstone Father Coughlin, en kontroversiell radiodemagog som fick sitt genombrott i opposition mot Franklin Roosevelts välfärdspolitik på 1930-talet.

Limbaughs framgång sammanföll även med en avreglering av amerikansk radioindustri på 1990-talet, som gav kontroversiella politiska program en chans att växa nationellt. Under Limbaughs mest populära period nådde han 22 miljoner lyssnare om dagen. Ross Douthat, konservativ kolumnist för New York Times, kallade honom ”högerns Oprah Winfrey”.

Hans populära program speglar republikanernas politiska skifte från ekonomisk politik och utrikespolitik till att framför allt fokusera på det som brukar kallas ”kulturkriget” i USA – en ständig offensiv mot demokrater, traditionella nyhetsmedier och liberala debattörer.

Limbaughs framgångar förklaras till stor del av att han förolämpade och gjorde personangrepp mot demokrater och populära liberaler, på ett sätt som hans lyssnare uppfattade som underhållande. Kommentarerna var ofta öppet rasistiska och kvinnofientliga. Han jämförde ständigt Barack Obama med stereotyper för amerikanska gängbrottslingar och kallade konsekvent Bill och Hillary Clintons dotter Chelsea Clinton för ”Vita husets hund”.

Hans medvetet provokativa stil banade väg för högerpopulister som Donald Trump.

Precis som Trump gick Limbaugh alltid på offensiven. Han bad aldrig om ursäkt, utan blickade alltid framåt mot nästa politiska slagfält.

Jag har ett särskilt minne av att lyssna på Rush Limbaughs radioprogram dagen efter kongressvalet 2010. Det var en historisk triumf för republikanerna, där de vann 63 platser i representanthuset. Stämningen var euforisk på den republikanska valvaka jag besökt i Kentucky.

Men Rush Limbaugh hade ingen lust att luta sig tillbaka och fira segern. Han hade i stället siktet inställt på nästa presidentval. Limbaugh ägnade programmet åt ett långt vredesutbrott över Barack Obama och Michelle Obama, som påstods ha slösat med skattepengar under en regeringsresa till Indien.

Under Obamas åtta år som president var det hos högerpopulistiska radiovärdar som Limbaugh som vreden mot Obama, ofta med rasistiska undertoner, växte till en folkrörelse.

Trump var en av få republikaner som uttryckte sig med samma impulsiva, kontroversiella retorik som Rush Limbaugh. New York Times rapporterade sommaren 2015 att Trumps politiska rådgivare lyssnat på just Limbaugh inför lanseringen av hans presidentkampanj, för att se vilka frågor som gjorde republikanernas kärnväljare mest upprörda.

Det var Limbaugh och Trump som tillsammans populariserade den så kallade ”birther”-rörelsen, som drev den grundlösa konspirationsteorin att Obama inte var en amerikansk medborgare. Rörelsen blev en samlingsplats för den högerflank av partiet som senare enades bakom Trumps presidentkampanj.

Det är talande att det var Limbaughs död som fick Trump att bryta tystnaden för första gången sedan han lämnat Vita huset, för att göra ett framträdande på Fox News och hylla sin hjälte.

Trump och Limbaugh var de två viktigaste ledarna för den nya högerpopulismen i USA.

Trump är inte längre president och Limbaugh har nu slutligen tystnat. Men deras politiska arv kommer att lämna spår på amerikansk politik resten av 2020-talet.

Läs mer:

Trump till angrepp mot partikamraten Mitch McConnell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.