News

Venetië start strijd tegen massatoerisme: bezoek reserveren via app en taks voor dagjestoeristen

Venetië heeft nieuwe stappen gezet om het massatoerisme in de stad tegen te gaan. Zo zullen bezoekers binnenkort verplicht moeten reserveren voor een bezoek, en kunnen bij overdrukte mensen geweigerd worden. “Ik verwacht protesten, rechtszaken, alles… maar ik heb de plicht om deze stad leefbaar te maken”, zegt burgemeester Luigi Brugnaro tegen Sky News.
Venetië, dat jaarlijks door 25 miljoen mensen wordt bezocht, staat sinds kort onder toezicht van 468 camera’s, optische sensoren en een traceringssysteem voor mobiele telefoons. Daarmee wil de overheid bewoners onderscheiden van bezoekers en achterhalen waar mensen exact naartoe gaan. 

Het zijn dé instrumenten om binnenkort een soort ‘druktemeter’ te kunnen invoeren: iedereen moet zijn bezoek aangeven via een app. Is het toch te druk? Dan mag je niet binnen.

Doel is om de stad weer duurzaam te maken: “Ik verwacht protesten, rechtszaken, alles… maar ik heb de plicht om deze stad leefbaar te maken voor degenen die erin wonen en ook voor degenen die ze willen bezoeken”, vertelt burgemeester Luigi Brugnaro die de plannen tussen de zomer van 2022 en 2023 wil activeren. 


Luigi Brugnaro voor het controlecentrum van Venetië.

Luigi Brugnaro voor het controlecentrum van Venetië. © REUTERS

Taks

De app is trouwens niet het enigste wapen tegen het massatoerisme. De stad wil ook een belasting voor dagjestoeristen introduceren. Het gaat om een bedrag van tussen de 3 en 10 euro, afhankelijk van de periode in het jaar. Toeristen die overnachtten in Venetië moesten sowieso al een toeristentaks betalen van maximum 5 euro. 

Een maand geleden verbood Italië grote cruiseschepen in de lagune van Venetië om zijn ecosysteem en erfgoed te beschermen. De Italiaanse regering noemde de maatregel toen een noodzakelijke stap om milieu, landschap, cultuur en kunst van de wereldberoemde stad te beschermen.


REUTERS

© REUTERS

Lees ook

Bestuursleden luchthaven Charleroi trekken naar Venetië om te vergaderen: “Reis kostte netto maar duizend euro”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.